De Sappetap mét recept!
‘Doe mij maar een sapje’. Voor wie denkt dat hij dan een glaasje appelsap of jus d’orange krijgt, gaat met Sappetap een wereld open. Bouke Grob geeft namelijk met zijn bedrijf een heel nieuwe betekenis aan het woord sap. In 2021 begon hij met Sappetap. Hij maakt allerlei bijzondere sappen, ontstaan vanuit het idee om verspilling tegen te gaan.
“Sap is best een ingewikkelde term”, vindt Bouke. “Ik heb het sap genoemd, omdat ik dacht: je moet het ook niet moeilijker maken dan het is.” De sapjes die hij maakt hebben eerder iets weg van een goede mocktail of een glas alcoholvrije wijn dan van een simpele jus d’orange.
City skyline
Restverwerking
Het idee van Sappetap ontstond bij Zomerrestaurant De Tuinkamer, waar Bouke werkt als restaurantmanager. “Chef-kok Alwin stimuleerde mij om te experimenteren met ingrediënten die over waren. Het idee ontstond dus vanuit restverwerking, maar tegenwoordig ben ik Alwin ook nog weleens voor. Dat ik bloemen of kruiden uit de tuin pluk voor mijn sappen die hij dan niet meer kan gebruiken.”
Zijn brouwsels zijn elke keer anders. “Het assortiment wisselt voortdurend, de tuin is altijd leidend. Ik heb een aantal vaste toppers, maar ik maak van alles: verse sapjes, gefermenteerde sapjes, sapjes die op wijn of bier moeten lijken of juist helemaal niet.”
In balans
De sappen van Bouke zijn bij De Tuinkamer een alcoholvrij alternatief voor het wijnarrangement. Ze zijn altijd in balans met de gerechten die door de kok worden bedacht of andersom. “In het restaurant serveren we bijvoorbeeld desserts met een bepaald soort cacao. Daarbij heb ik de Prionastar Martini bedacht. Het lijkt op een cocktail, maar dat is het dus niet.”
Ondertussen maakt Bouke met Sappetap ook sapjes voor andere bedrijven en voor particulieren. Het maken van de sapjes doet hij puur voor de lol. “Het gaat er vooral om dat ik er energie van krijg en dat ik er mijn creativiteit in kwijt kan.

RECEPT POMPOENBUBBEL
Benieuwd naar de sappen van Bouke? Maak zelf Boukes Pompoenbubbel, een feestelijk, alcoholvrij drankje met een lichte bubbel. Lekker voor de feestdagen!
TIP! Drink het met een rietje. Zo ruik je automatisch de heerlijke geuren van het kruidenboeket!
Pompoenbubbel
Voor 10 glazen
Maak eerst de pompoensiroop
Dit kan een week van te voren
Ingrediënten:
- 50 gram pompoensap (gemaakt van 150 gram verse oranje pompoen of uit een fles)
- 25 gram water
- 50 gram suiker
- 25 gram citroensap
- 5 gram verse citroenverbena (of de gele schil van een citroen, zonder wit)
- 3 verse szechuan-peperbessen (zijn ook gedroogd te koop, neem er dan 10). Eventueel te vervangen door witte peperkorrels.
- 3 gram kurkuma
- snufje zout
Benodigdheden:
Weckpot en sapmachine
Bereiding:
Doe het water, citroensap, pompoensap en de suiker in een pan met het zout. Verwarm het tot de suiker is opgelost en voeg dan de kurkuma toe. Breng aan de kook en haal van het vuur. Voeg de peperbessen en citroenverbena toe en dek af. Laat het geheel 10 minuten trekken als een thee en giet daarna de siroop door een zeef in de weckpot. Sluit de weckpot, zet op z'n kop en laat afkoelen.
Maak dan het pompoensap
Ingrediënten:
- 200 gram pompoensap (gemaakt van +- 600 gram verse oranje pompoen)
- 150 gram pompoensiroop
- 200 gram citroensap
- 2 liter water
Bereiding:
Breng het pompoensap aan de kook, draai het vuur uit en laat afkoelen. Meng vervolgens de rest van de ingrediënten erdoor en schenk over in flessen. Bewaar in de koelkast. Het sap is minimaal een week houdbaar. Even zwenken voor gebruik.
Serveren maar!
Ingrediënten:
- 750 ml kombucha of sparkling tea (eventueel te vervangen door tonic, spa rood, 0% prosecco of maltbier)
- twee handen geurige kruidenblaadjes. Lekkere kruiden om te gebruiken zijn munt, geurgeranium, salie, rozemarijn, tijm, venkelloof, dennentakjes en basilicum.
Bereiding:
Neem tien glazen met een smalle opening. Maak voor elk glas een geurboeketje van de geurige kruidenblaadjes. Meng het pompoensap met de kombucha of sparkling tea: voor 3 delen pompoensap, 1 deel kombucha. Roel het door en verdeel over de glazen. Leg tot slot de geurboeketjes op de glazen en serveer met een rietje.
Fijne feestdagen!

Tekst JorindeSchrijft / Foto's Simone van Eerde